De eerste weken van de winter zijn hier altijd wat wisselvallig. De temperaturen schommelen rond de nul graden en daarmee kun je sneeuw, ijzel of regen krijgen. Onze omgeving is al wekenlang “besneeuwd” maar, zoals je op de foto kunt zien, is onze oprit een grote gladde ijsbaan. Gelukkig kunnen we wat sneeuwschuiven betreft vertrouwen op boer Tore die na sneeuwval met de schuiver de sneeuw opruimt. Dat scheelt ons heel wat uurtjes zwaar werk.

Het dak van de schuur wordt vervangen met hulp van overbuurman Knut en zijn tractor.

We hebben de daken van onze twee schuren laten vervangen. Thomas, onze “snekker” (timmerman) is twee weken bezig geweest met het vervangen, repareren en vernieuwen van de daken. Het maakte niet uit dat het regelmatig sneeuwde, mistig was of regende; hij werkte onverdroten door. Buurman Knut kwam gelukkig helpen alle tegels “aan te reiken” met zijn tractor, wat heel wat tijd (en kracht) bespaarde. Alles ziet er weer piekfijn uit.

Podcast 20 van Wonen in Noorwegen is inmiddels een feit en je kunt onze belevenissen hier in Kviteseid, Telemark weer beluisteren in je favoriete podcast app of via je computer op soundcloud.com.

Je kunt de podcast vinden door te zoeken op “wonen in Noorwegen”.

Op ons werk zijn het de drukke weken voor Kerst. Janneke heeft met haar taalgroepen tentamens en wat is dat een voorbereidings- en nakijkwerk! Los daarvan duurt het reizen met de auto van en naar school ook langer door de sneeuw en ijzel en de ongelukken die daarmee gepaard gaan. eigenlijk zitten er te weinig uren in een dag. Je moet je ook realiseren dat Janneke in het aardedonker van huis vertrekt en in het aardedonker ’s middags weer terugkeert in Kviteseid.

Arie is druk bezig met het Julebord: het traditionele kersteten voor de Noren die dan ook in grote getale langskomen voor een Juletallerken; een bord met rode kool, zuurkool, gekookte aardappels, ribbe (geroosterd buikspek), Julepølse (stukje worst) en medisterkaker, een soort platte gehaktballetjes. Natuurlijk wordt er een vette “ribbesaus” overheen gedrapeerd want de Noor die lust zijn saus wel :-). Voor de liefhebber is er dan ook nog pinnekjøtt: schapenbotten met wat vlees eraan. Dit gaat voor astronomische bedragen over de tafel.

De winkels zijn al weer enige weken in kerstsfeer. Bij veel levensmiddelen staat er nu het woordje “jule” voor. Ze heb je julebrus (kerstlimonade), jule potetchips, jule salat, jule kaker en ga zo maar door. Zodra er “jule” op de verpakking staat is de prijs direct hoger. Goed opletten dus in de winkel. Straks, de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw, schakelen alle winkels, bedrijven en instellingen over op de Romjul-modus: de openingstijden zijn iedere dag fors beperkt. Lastig maar begrijpelijk want deze feestweek is voor de Noren erg belangrijk. Eigenlijk heeft iedereen vakantie in deze tijd. Nou ja, op wat uitzonderingen na natuurlijk.

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

  • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
  • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23