Het inmiddels herfst en de blaadjes … ja, je snapt het wel. Op de foto, een uitzicht vanuit onze woonkamer, zie je duidelijk dat de vorst heeft toegeslagen en de eerste sneeuw wordt de komende week (week 46) verwacht. Koud is het inmiddels wel met ’s nachts zo’n 8 graden vorst.

We hebben behoorlijk wat problemen met onze afvoer in het huis. Uit inspectie door de rørlegger; de loodgieter, bleek dat er in een deel van de afvoer een soort slang lag (ooit daar per ongeluk achtergelaten?) waar alles tegen ‘ophoopte’. De afvoer werd leeggezogen, doorgespoeld en doorgeblazen door de wagens van Renovest maar de slang ligt er nog steeds en vormt natuurlijk in de toekomst een probleem. Lastig, zo’n groot huis en nu maar hopen dat de verzekering ons tegemoet komt.

Ons kippenhok is veranderd in een fort.

Ons kippenhok is inmiddels zwaar gebarricadeerd. Wij kwamen er een paar weken geleden achter dat het kippenvoer was aangevreten. De zakken waren opengescheurd; iets wat muizen niet kunnen doen. Toevallig ontdekten we dat we ’s nachts bezoek kregen van twee… dassen! (op z’n Noors is dat een grevling.) Prachtige beesten!

Een fas ontsnapt snel uit onze schuur

De volgende nacht deden we de schuurdeuren gewoon dicht maar dat bleek niet te helpen. De dassen vraten zich een weg door de oude houten deuren en deden zich wederom tegoed aan het kippenvoer. We plaatsen daarop een boomstam voor de deur maar ook dat hielp niets. De dassen vraten het kippengaas kapot en drongen naar binnen, op zoek naar voedsel.

De (voorlopig) uiteindelijke oplossing: alles barricaderen met stalen roosters en het kippenvoer in onze kelder opslaan. Dit werkt en nu moeten we nog de prachtige oude deuren zien te vervangen.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

  • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
  • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23