Het leven gaat hier zijn gangetje in Kviteseid, Telemark, Noorwegen. De zomer is voorbij en de eerste herfststorm vliegt vandaag over ons heen. Buiten horen we een constante stroom auto’s voorbij rijden die afkomstig zijn van het driedaagse Dyrskun spektakel in Seljord. Duizenden en duizenden campers, caravans en auto’s gaan naar het zuiden op onze weg 41. Gelukkig maken we dit maar een keer per jaar mee. Phew!

We hebben vandaag de aardappelen (de lekkere mandel poteter) geoogst uit onze tuin en samen met een lekkere portie sperziebonen; ook uit eigen tuin, hebben we straks een heerlijk maaltje.

Onze B&B is weer geopend en vandaag hebben we de eerste gasten weer uitgezwaaid. Was leuk!

We zijn onlangs weer gestart met het maken van nieuwe afleveringen van onze podcast ‘Wonen in Noorwegen’ die je kunt beluisteren in iedere podcast app of via iTunes of Soundcloud.com. Zoek maar op ‘Wonen in Noorwegen’ en je kunt  je (gratis) abonneren. We hebben inmiddels weer twee afleveringen on line gezet:

aflevering 18. Hier hoor je een interview met onze kleinzoon Koden. Koden en zijn broertjes, vader en moeder wonen in Canada maar hebben de laatste negen maanden bij ons in Kviteseid ingewoond. Een heel bijzondere en persoonlijke aflevering.  Leuk om Noorwegen te ervaren door de ogen van een negenjarige!

 

 

Aflevering 17 is deels een terugblikt op de afgelopen periode maar ook een verhaal over leuke (tropische) plekken in Noorwegen, de toenemende hoeveelheid tolpoortjes, de hazelworm en nog veel meer nieuws en ervaringen uit ons stukje in Noorwegen.

Veel luisterplezier!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

  • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
  • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23