Ons huuske

(English below)

Alle wolken zijn verdwenen en een stralende zon verwarmt Kviteseid in Telemark. Het vriest overdag zo’n negen graden en ’s nachts iets meer. Een flinke poedersneeuwlaag ligt over Kviteseid. Een mooie dag om je eens te verdiepen in de geschiedenis van dit gebied.

 

 

Maar… hoe kom je meer te weten over de historie van dit kleine dorpje? Nou, bijna iedere gemeente heeft wel zijn eigen historische vereniging. Noren zijn trots op hun verleden en vele vrijwilligers doen hun uiterste best het verleden te onderzoeken en vast te leggen. Zo ook in Kviteseid.

Gisteren ben ik (Arie) dan eindelijk lid geworden van de Noorse bibliotheek in ons dorp, gevestigs in een imposant oud bankgebouw en was verbaasd dat de uitleen geheel gratis is en dat je met je gratis pasje overal in Noorwegen boeken etc. kunt lenen. De bibliothecaresse was uiterst behulpzaam en vond het leuk ons te helpen. En

Ik ben begonnen, middels een dikke pil van zo’n 750 bladzijden geschreven in het lastige Nynorsk, de geschiedenis te verkennen vanaf de steentijd in dit gebied en heb inmiddels geleerd dat op de plaatsen waar nu grote boerderijen staan (zoals tegenover ons), reeds in de Romeinse tijd de eerste ‘boeren’ zich gevestigd hebben. Vele vondsten in de grond staven dit.

Boeiend! Nog 700 bladzijden te gaan…

 

English

On a beautiful cold day like today (-9C or 15F) there’s nothing better then reading a book about the history of our village Kviteseid. Yesterday I became a member of the public library.. With this free membership you can borrow for free books, movies, audio, etc. all over Norway. Wow!

I found a voluminous book (750 pages :-)), written by local history enthusiasts, on the history of Kviteseid and learned that it is proven that the first farmers started here during the Roman years (100 AC->). Even the farm opposite our house is built on ancient remains and the name traces back to the middle ages! Well, there’s another 700 pages to read…

The farm opposite our house (Sundbygdi)

 

 

Tags:

One response

  1. Jij hebt lef zeg!
    Maar wel een goed initiatief en zo ontdekt je ook nog eens dat al die boeken zomaar tot je beschikking staan…
    Meer weten over de tijden die achter je liggen is zoooooo..boeiend en geeft je een diepere verbondenheid met de grond waarin, ook jullie nu, geworteld zijn……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

  • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
  • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23