YES, de winter lijkt in Februari eindelijk echt te gaan beginnen in Zuid-Noorwegen. Flinke sneeuwbuien hebben een witte deken over Telemark gelegd en volgende week gaat het, als voorspeld is door de Noorse weerdienst, stevig vriezen.

De afgelopen wintermaanden lagen de temperaturen meestal rond het vriespunt. Dat betekent veelal vieze, glibberige wegen met sneeuwdrab. Het gaf hier het gevoel een ‘Hollandse winter’ te beleven. Maar nu ziet er hier weer sprookjesachtig en winters uit.

A snowplow on the road to work

Het is veel prettiger rijden als de weg gewoon met sneeuw bevroren is. Iedereen heeft winterbanden. met of zonder spikes, en men rijdt ietsje voorzichtiger in vergelijking met de zomer.

In onze gemeente Kviteseid in Telemark kiest men ervoor om zoveel mogelijk sneeuw te ruimen en daarna de wegen te bestrooien met grit/zand. Andere gemeentes kiezen ervoor om bijvoorbeeld de hoofdwegen wel met zout te bestrooien. Maar in de hoger gelegen gebieden zoals Rauland is dat onbegonnen werk. Daar rijdt je prima op de besneeuwde wegen. Wat we wel bemerken is dat veel vrachtwagens van de weg geraken of, doordat ze sneeuwkettingen niet bijtijds omdoen, ze vastraken op hellingen en zo voor files zorgen. Deze chauffeur had een engeltje op zijn schouder toen de vrachtwagen honderd meter omlaag stortte.

 

UPDATE 6 feb.: ook vandaag kantelde weer een vrachtwagen op de E134 vlak bij ons. De ontstane file werd over een bospad omgeleid en Janneke kon al rijdend een kiekje maken.

UPDATE 7 feb.: Zojuist kantelde opnieuw een vrachtwagen en is de E134 in twee richtingen geblokkeerd. De chauffeur verklaarde dat de vrachtwagen van de heuvel rolde toen hij kettingen wilde omleggen.

 

En… onze houtvoorraad is weer aangevuld :-).
STOKEN!

 

Tags:

2 Responses

 1. Hallo Arie,

  Veel Westerse steden hebben de open haard/kachel ontdekt als de nieuwe boeman, in verband met de vervuiling van zogenaamd fijn stof. Daar zouden houtvuren in zeer grote mate voor verantwoordelijk zijn, en men stevent zelfs af op een ban in bepaalde steden.
  Nu kan ik me voorstellen dat Noorwegen een echt ‘houtland’ is. Gaat dat onderwerp daar ook over de tongen?

  • Hallo Pieter,
   Ja, ook hier staat dit op de agenda maar eigenlijk alleen in de steden waar een linkse coalitie, zoals in Oslo, aan de macht is. Er wordt daar gesproken over een stookverbod mbt open haarden en kachels. Op het platteland speelt het niet. Iedereen stookt hier wel met goed droog hout dat overigens vaak uit de Baltische landen komt. Dat is goedkoper dan Noors hout verwerken :-). Verder zie ik innovaties in de Scandinavische industrie verschijnen, als je de reclames mag vertrouwen.
   Maar voor ons geldt: er gaat niets boven een mooi houtvuurtje :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

 • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
 • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
 • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
 • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
 • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23