(English text below)

Ieder jaar vindt in het tweede weekend van februari de jaarmarkt van Kviteseid plaats. Het afgelopen weekend was het een drukte van jewelste in ons dorp. De braderie was groter dan ooit en de paardenraces op het bevroren meer werden druk bezocht. De plaatselijke middenstand en scholen organiseerden ook allerlei activiteiten als duiken in het ijselijk koude meer :-). Er werden o.a. Noorse rendierworsten en huiselijke prullaria verkocht en natuurlijk ook lekker snoepgoed voor de kinderen. Het weer zat zeker mee: een stralende zon zorgde het hele weekend voor een lenteachtige stemming.

Kviteseid stond al in de zeventiende eeuw bekend als een plaats waar veel handel werd gedreven en waar ook de paardenmarkt veel lieden trok. Kviteseid ligt aan een knooppunt van wegen en dat trekt immers volk. De paardenraces worden al heel lang georganiseerd tijdens de jaarmarkt. De winnaars van de vele races krijgen natuurlijk een beker en… een pak boter; vanzelfsprekend de in heel Noorwegen bekende Kviteseidsmør (roomboter).

Filmpje paardenrace op ons meer.

Daarnaast kon je ook sledetochtjes op het meer maken en werden er autoraces op het ijs gereden. Het was druk en heel gezellig in Kviteseid!

English text

Every second weekend in February the annual fair takes place in our little town. Last weekend was very busy in our village. The fair was bigger than ever and the horse races on the frozen lake were well attended. The vendors and schools also organized a lot of activities as diving in the icy cold lake :-). Things like Norwegian reindeer sausages and homey knickknacks were on sale and of course there were delicious sweets for the children. The weather certainly played a major role: a bright sun created a spring-like mood during the whole weekend.

Kviteseid was since the 17th century known as a trading place and the horse market attracted always a lot of people. The winners of the different races got of course a cup … and a pack of… butter; obviously the famous Kviteseid-smør!

It was a great weekend in Kviteseid!

Tags:

2 Responses

 1. Hoi Pieter,
  Wat een goede vraag. Ik moet je eerlijk zeggen daar niet bij stilgestaan te hebben. We zagen wel wat ‘zwaaiende’ benen. Zouden ze spikes-hoefijzers hebben? Ik geloof het niet. De ijsbaan was voorzien van rulle sneeuw en dat geeft wat vastigheid en dus blijven ze prima overeind. Ook had ik de indruk dat de snelheden niet op nationaal recordhoogte lagen :-).

  Update 23-02-2017:
  De paarden blijken toch hoefijzers te hebben die voorzien zijn van ‘spikes’.

 2. Hallo. Die paarden, hoe blijven die in de bochten overeind? Ik kan me voorstellen dat je in de bevroren sneeuw wel wat grip hebt, maar is dat genoeg om zo’n paard overeind te houden. Of dragen die speciaal schoeisel of zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

 • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
 • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
 • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
 • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
 • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23