Na het smelten van de sneeuw in de tweede week van april brak hier in Zuid Noorwegen een periode van van warmte en droogte aan die maar blijft aanhouden. Na negen weken begon het vier dagen te regenen en daarna werd het wekenlang onverminderd warmer met temperaturen van dagelijks boven de 26 tot 32 graden. We zijn nu, op het moment van schrijven, bijna in week twaalf na het smelten van de sneeuw (het is op het moment van schrijven inmiddels 4 juli) en het blijft ongelooflijk warm en droog, 32 graden op dit moment. En voorlopig komt er geen neerslag!

De jonge bomen verkleuren: de blaadjes zijn geel en vallen eraf. Het gras is geel en de blaadjes van de planten hangen er slap bij. Alles in de omgeving is kurkdroog. Het gevaar van bosbranden is reëel en ook onze drinkwatervoorziening; de waterval, droogt op. Zo’n extreme situatie hebben we niet eerder meegemaakt in al die jaren in Noorwegen en ook de Noren zelf spreken nu van een gevaarlijke recorddroogte en -warmte.

Een ander nadeel van de droogte is de prijs van elektriciteit: Deze is min of meer gekoppeld aan de hoeveelheid beschikbaar water voor opwekking van elektriciteit en is nu sky high. We betalen nu meer per kilowatt dan in de winter (prijzen per kW fluctueren hier per maand) en geloof me, het is DUUR!

De noordkant van onze woning 4 juli 2018

Resumerend: in de laatste 80 dagen waren er vier dagen met regen. Oogsten dreigen nu overal te mislukken en het water is schaars beschikbaar. Groot gevaar voor bosbranden. Roken en open vuur is overal verboden in Zuid Noorwegen. BBQ’en mag alleen op eigen erf met de grootste voorzichtigheid.

Please, don’t light my fire !

 

 

 

 

 

Tags:

One response

  1. Ben gek op Noorwegen! Ben veel in Bodø geweest en Nussfjord, Lofoten. Verliefd op n Noor, he. Wat doet n mens dan. Maar is lang geleden. Ik mis t nog. k Had moeten verhuizen maar jong en dom, he…. Hij kwam hier in Belgie wonen, n jaar. Kon zn land moeilijk missen ook oa. Te lang verhaal. Maar, Noorwegen, jeg elsker deg! Haha…. groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

  • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
  • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23