Een dikke sneeuwlaag bedekt het zuiden van Noorwegen. Het afgelopen weekend is er hier in Kviteseid zo’n 15 cm bijgekomen en de komende dagen blijft het koud vriesweer met uitschieters naar de -10. Nog geen tekenen van een aankomende lente dus. We wachten geduldig…

In de krokusvakantie heeft de familie van der Laan uit Sleeuwijk een week bij ons doorgebracht in onze B&B. Ze hebben veel gelanglauft, gesnowboard, een huskytocht gemaakt en het was beregezellig :-). Natuurlijk nog bedankt voor de lekkere kaas, de verse frikandellen van slagerij van den Heuvel uit Werkendam en al die andere Nederlandse kruidenierswaren die we hier zo missen!

fam. van der Laan uit Sleeuwijk in het enige cafeetje van Kviteseid: Hvidesøe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland wordt binnenkort weer gestemd voor de Tweede Kamer. Wij zijn in november gestart met het aanvragen van kiespassen. Een hele klus! Janneke kreeg alle bescheiden en stemformulier keurig toegestuurd, Arie kreeg wel alle papieren en enveloppen maar geen stembiljet en hij loopt de verkiezingen door het nalatige ambtelijke Haagse journaille in Nederland dus mis, net als duizenden anderen in het buitenland.

Gisteren, zondag 5 maart, reden wij door weer en wind naar Morgedal. Daar werd in dit dorpje, dat op tien minuten rijden van ons ligt, het skimuseum feestelijk heropent. Het gebouw was afgelopen zomer beschadigd door een overstroming en men heeft met veel dugnad (vrijwillige hulp van de inwoners en betrokkenen) de expositie geheel vernieuwd en het gebouw prachtig aangepast.

De expositie toont, je raadt het al, multimediaal de geschiedenis van de ski. Het museum bezit ruim 700 historische ski’s. Je ziet hoe deze langlaufski’s hier vroeger gemaakt werden, hoe de benodigde wax gefabriceerd werd en het biedt een boeiend beeld van Noorse ski-beroemdheden als de Morgedaler Sondre Norheim.

Morgedal heeft een lange historie op dit gebied en noemt zichzelf “de geboorteplaats van de skisport”.

Het Telemark skien (een bepaalde statige stijl van afdalen) komt hier vandaan en dit historisch feit trekt jaarlijks duizenden buitenlanders naar dit kleine dorpje in onze gemeente. Naast de aandacht voor de skisport wordt er ook aandacht besteed aan de poolreizen waar ook Telemarkers aan deelnamen. Het museum heeft een restaurant een een gezellige winkel.

 

 

 

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

  • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
  • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23