In onze regio heeft een groot aantal boeren al eeuwenlang de zorg voor de Telemark koe. Het is een eigen ras; sterk, grote horens en kan uitstekend in dit klimaat leven.

14440767_341250362889433_3556203174400393057_n

Vandaag, 1 oktober 2016, is het ras 160 jaar geleden beschreven en internationaal erkent. Onze lokale FB-groep schreef zojuist:

Telemarkskyri 160 år!
I desse dagar er det 160 år sidan Telemarkskyri vart klassifisert som eigen rase. Det skjedde på det fyrste rasefesjået i Noreg, som vart halde i Kviteseid i 1856. For 110 år sidan måla Erik Werenskiold desse flotte Telemarkskyrne beitande i det sommarlege Kviteseidlandskapet. Russeren Sergej Djagilev tok turen til Kviteseidbyen, kjøpte måleriet og tok det med på ei stor utstilling i St Petersburg. Utstillinga vart ein suksess, og gjorde Werenskiold kjent i Russland. Måleriet heng i dag i Eremitasjen i St. Petersburg, eit av dei største kunstmusea i verda. Kjem du dit ein dag, så ta ein titt på dei flotte Telemarkskyrne frå Kviteseid!”

Hier een foto van een typische Telemark-koe:

tmkoe

De Telemarkkoe heeft altijd al mooie vette melk opgebracht. In Kviteseid werd in de vorige eeuw de in Noorwegen ‘wereldberoemde’ Kviteseidsmør gekarnd. Deze boter wordt nu niet meer lokaal geproduceerd, maar wordt door zuivel-monopolist Tine nog altijd in heel Noorwegen aan de winkels geleverd. Een mooie, romige, zoute en prijzige roomboter. Jammie!

kviteseidsmor

Leuke linkjes als je er meer van wilt weten:

Een tekst van de Noorse genendatabank Nordgen

De website over vee in Telemark 

a3_utstilling-aaf12350b5

De maker van de laatste website woont op Bjørge Gård in Seljord, hier vlakbij. Hij is zo trots op zijn Telemark koeien!! In de zomer staat zijn boerderij (op de kruising van weg 134 en weg 36 in Seljord) open voor bezoekers. Zij serveren heerlijk ijs van hun Telemark koeien!

Seljord organiseert trouwens ieder jaar in het tweede weekend in september Dyrskun. Letterlijk vertaald als “dieren bekijken”. Vroeger werd er op deze markt paarden en vee verhandeld. Tegenwoordig is dit het grootste spektakel op het gebied van veeteelt, landbouw en “ruraal leven” in Noorwegen met jaarlijks een kleine honderdduizend bezoekers! Waar een klein dorp groot in kan zijn!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties…

  • Ellen on Pro / Contra: “Bedankt voor jullie pro’s en cons. Heel fijn om deze zo duidelijk te mogen lezen. Nu wij zelf heel sterk nadenk om te emigreren naar Noorwegen is alle informatie welkom. We zitten vooral met het feit dat wij een samengesteld gezin zijn en onze kinderen ook nog een andere ouder hebben die hier dan in Nederland woont. Hoe pakken we dat aan. Wat als ze niet mee willen? Wanner we geen samengesteld gezin waren geweest was het een stuk eenvoudiger. Nu is het goed uitleggen wat de voor en nadelen zijn en ze dan laten kiezen. Wederom…..wat als ze niet mee willen……01 juli, 23
  • David on Pro / Contra: ““Het wordt soms pijnlijk duidelijk dat we buitenlanders zijn. Op Janneke’s school denken sommige dommere leerlingen dat wij ‘gelukszoekers’ of misschien wel ‘profiteurs van hun welvaartstaat’ zijn, niet beseffende dat wij het in Nederland financieel gezien goed hadden en dat wij andere redenen hadden om naar Noorwegen te verhuizen. Er bestaat bij een minderheid van de rechtse plattelandse Noorse bevolking een duidelijke afkeer t.o.v. ‘buitenlanders’. Echt pijnlijk om discriminatie aan den lijve te moeten ervaren. Nooit gedacht, maar een pijnlijke realiteit.” Ik heb precies hetzelfde gevoel in Nederland. Ik kom uit Barcelona en ik woon nu 3 jaar in Nederland. Dus dat…25 juni, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Ik durf een jaar later bijna niet meer te antwoorden maar ja, wij wonen nog steeds in Kviteseid.27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Hei! Bedankt voor je reactie. Ik kan veel herkennen in wat je schrijft, maar we hebben ook de ervaring dat dit (hoe is het mogelijk!) enorm per school kan verschillen. Maar het klopt; op leergebied wordt er minder geëist van de kinderen. Kinderen krijgen hier bijna automatisch een diploma en huiswerk maken of verdieping speelt minder een rol. Andere zaken worden hier ook belangrijk gevonden. Natuur, cultuur, sociale bezigheden hebben hier een belangrijke plek op het rooster. Alles heeft voors- en tegens. Teruggaan is wel een enorme stap vind ik, maar het geeft denk ik aan hoe je er mee worstelt. Sterkte daarmee!27 april, 23
  • ariebakker@me.com on Pro / Contra: “Grinnik, nou, wij vinden de alcohol nog redelijk in prijs in New Brunswick. We zijn met regelmaat bij de N B Liquorstore geweest in Saint John en ‘genoten’ er van de prijzen daar. Maar goed, da’s weer een paar jaar terug. En ja, het brood viel ons daar ook tegen. Vaak zoetig. Maar de benzine is daar in ieder geval goedkoper en ja, de Engelse taal is natuurlijk fijn. Nee, ik snap jullie wel. NB lijkt behoorlijk op Noorwegen. Cultuur, natuur; er zijn aardig wat overeenkomsten. Bedankt voor je reactie en natuurlijk ook voor jullie: geniet daar van het leven!27 april, 23