Een prachtige koude winterdag / A cold day in Februari

Ons huuske

(English below)

Alle wolken zijn verdwenen en een stralende zon verwarmt Kviteseid in Telemark. Het vriest overdag zo’n negen graden en ’s nachts iets meer. Een flinke poedersneeuwlaag ligt over Kviteseid. Een mooie dag om je eens te verdiepen in de geschiedenis van dit gebied.

 

 

Maar… hoe kom je meer te weten over de historie van dit kleine dorpje? Nou, bijna iedere gemeente heeft wel zijn eigen historische vereniging. Noren zijn trots op hun verleden en vele vrijwilligers doen hun uiterste best het verleden te onderzoeken en vast te leggen. Zo ook in Kviteseid.

Gisteren ben ik (Arie) dan eindelijk lid geworden van de Noorse bibliotheek in ons dorp, gevestigs in een imposant oud bankgebouw en was verbaasd dat de uitleen geheel gratis is en dat je met je gratis pasje overal in Noorwegen boeken etc. kunt lenen. De bibliothecaresse was uiterst behulpzaam en vond het leuk ons te helpen. En

Ik ben begonnen, middels een dikke pil van zo’n 750 bladzijden geschreven in het lastige Nynorsk, de geschiedenis te verkennen vanaf de steentijd in dit gebied en heb inmiddels geleerd dat op de plaatsen waar nu grote boerderijen staan (zoals tegenover ons), reeds in de Romeinse tijd de eerste ‘boeren’ zich gevestigd hebben. Vele vondsten in de grond staven dit.

Boeiend! Nog 700 bladzijden te gaan…

 

English

On a beautiful cold day like today (-9C or 15F) there’s nothing better then reading a book about the history of our village Kviteseid. Yesterday I became a member of the public library.. With this free membership you can borrow for free books, movies, audio, etc. all over Norway. Wow!

I found a voluminous book (750 pages :-)), written by local history enthusiasts, on the history of Kviteseid and learned that it is proven that the first farmers started here during the Roman years (100 AC->). Even the farm opposite our house is built on ancient remains and the name traces back to the middle ages! Well, there’s another 700 pages to read…

The farm opposite our house (Sundbygdi)

 

 

Eén gedachte over “Een prachtige koude winterdag / A cold day in Februari

  1. Jij hebt lef zeg!
    Maar wel een goed initiatief en zo ontdekt je ook nog eens dat al die boeken zomaar tot je beschikking staan…
    Meer weten over de tijden die achter je liggen is zoooooo..boeiend en geeft je een diepere verbondenheid met de grond waarin, ook jullie nu, geworteld zijn……

Reacties zijn gesloten.