Eindelijk winter :-)

YES, de winter lijkt in Februari eindelijk echt te gaan beginnen in Zuid-Noorwegen. Flinke sneeuwbuien hebben een witte deken over Telemark gelegd en volgende week gaat het, als voorspeld is door de Noorse weerdienst, stevig vriezen.

De afgelopen wintermaanden lagen de temperaturen meestal rond het vriespunt. Dat betekent veelal vieze, glibberige wegen met sneeuwdrab. Het gaf hier het gevoel een ‘Hollandse winter’ te beleven. Maar nu ziet er hier weer sprookjesachtig en winters uit.

A snowplow on the road to work

Het is veel prettiger rijden als de weg gewoon met sneeuw bevroren is. Iedereen heeft winterbanden. met of zonder spikes, en men rijdt ietsje voorzichtiger in vergelijking met de zomer.

In onze gemeente Kviteseid in Telemark kiest men ervoor om zoveel mogelijk sneeuw te ruimen en daarna de wegen te bestrooien met grit/zand. Andere gemeentes kiezen ervoor om bijvoorbeeld de hoofdwegen wel met zout te bestrooien. Maar in de hoger gelegen gebieden zoals Rauland is dat onbegonnen werk. Daar rijdt je prima op de besneeuwde wegen. Wat we wel bemerken is dat veel vrachtwagens van de weg geraken of, doordat ze sneeuwkettingen niet bijtijds omdoen, ze vastraken op hellingen en zo voor files zorgen. Deze chauffeur had een engeltje op zijn schouder toen de vrachtwagen honderd meter omlaag stortte.

 

UPDATE 6 feb.: ook vandaag kantelde weer een vrachtwagen op de E134 vlak bij ons. De ontstane file werd over een bospad omgeleid en Janneke kon al rijdend een kiekje maken.

UPDATE 7 feb.: Zojuist kantelde opnieuw een vrachtwagen en is de E134 in twee richtingen geblokkeerd. De chauffeur verklaarde dat de vrachtwagen van de heuvel rolde toen hij kettingen wilde omleggen.

 

En… onze¬†houtvoorraad is weer aangevuld :-).
STOKEN!

 

2 gedachten over “Eindelijk winter :-)

 1. Hallo Arie,

  Veel Westerse steden hebben de open haard/kachel ontdekt als de nieuwe boeman, in verband met de vervuiling van zogenaamd fijn stof. Daar zouden houtvuren in zeer grote mate voor verantwoordelijk zijn, en men stevent zelfs af op een ban in bepaalde steden.
  Nu kan ik me voorstellen dat Noorwegen een echt ‘houtland’ is. Gaat dat onderwerp daar ook over de tongen?

  • Hallo Pieter,
   Ja, ook hier staat dit op de agenda maar eigenlijk alleen in de steden waar een linkse coalitie, zoals in Oslo, aan de macht is. Er wordt daar gesproken over een stookverbod mbt open haarden en kachels. Op het platteland speelt het niet. Iedereen stookt hier wel met goed droog hout dat overigens vaak uit de Baltische landen komt. Dat is goedkoper dan Noors hout verwerken :-). Verder zie ik innovaties in de Scandinavische industrie verschijnen, als je de reclames mag vertrouwen.
   Maar voor ons geldt: er gaat niets boven een mooi houtvuurtje :-).

Reacties zijn gesloten.