Kviteseidmarken

Eerst een beetje geschiedenis…         (English below)

Al in de 17e en 18e eeuw waren er jaarmarkten in Kviteseid. Van de kust (Voss en Hardanger) trokken handelaren in een paar dagen tijd naar het zuidoosten en Kviteseid lag mooi op de route. Er werden onderlinge draafwedstrijdjes gehouden op het ijs en omdat de plaatselijke boeren paarden gebruikten op het land maar niet zelf voor aanwas zorgden, ontstond er een levendige paardenhandel. Zo was Kviteseidmarken (de Kviteseid markt) in februari een feit. Een traditie die nu niets meer van doen heeft met de handel maar wel voor vertier zorgt!

Een paar weken geleden werd begonnen met het aanleggen van het parcours door grote, zware tractoren die ineens heel nietig leken…Het meer blijkt toch een stuk groter dan je denkt!

Met zo’n mooie baan ‘voor onze deur’ ging het schaatsersbloed bij Janneke stromen. Behalve schaatsende kinderen vlakbij de kade, waren er op het meer geen schaatsrijders te bekennen! Wel hier en daar een skiër 🙂

Filmpje: Kviteseidvatnet- op de schaats

Kviteseidmarken bestaat tegenwoordig uit een kleine braderie in het dorp metimage op het ijs moderne en ouderwetse draafwedstrijden, erg leuk om te zien! Bezoekers komen van heinde en verre, met de auto en sommigen met het vliegtuig dat gewoon landt op het ijs…

De draafwedstrijden van vroeger:

Filmpjes: 1: Wachten duurt lang, paarden worden ongeduldig… 2: Eindelijk! Klaar voor de start…

———————–

De moderne variant:

Filmpje: Paardenrace

———————

Later in de middag, nog meer paardenkracht, voor elk wat wils!

Filmpjes: Auto’s op het ijs (1)   Auto’s op het ijs (2)

English:

Let’s start with a bit of history…
Kviteseidmarken goes a long way back. Allready in de 17th and 18th century, Kviteseid was a good place for tradesmenn to spend a day or two, whilst traveling from the coast (Voss and Hardanger) to Skien and Notodden. They had some horse races on the ice, which were interesting for the farmers in Kviteseid who worked with horses on their land. Some horses changed owners, thus a new horse trade market was a fact, every February in Kviteseid!
Nowadays Kviteseidmarken is just for fun and attracts a lot of people. Most of them come by car, some by aeroplane using the ice as a enormous landing strip…image
A few week ago, the trail was made by big tractors. Wow, they are so small on the ice…one is being fooled by the size of the lake once again!
With such nice and fine ice ‘in front of our house’ you HAVE to do some speed skating (when your from Holland), so Janneke did. Febr 14th, there were horse races on the ice.. Modern ones and old fashion ones. Nice to watch!

Later in the afternoon some other horse power joined in with lots of noice and snow, fun for everyone!

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Kviteseidmarken

  1. Dag allebei,
    Wat een wondere wereld bij jullie: boeiend om te lezen, leuk om de foto’s te bekijken.
    Ooit hadden we op de Nederlandse televisie een programma dat heette: Hier Parijs……Hier Jan Brusse. De beste man vertelde aan de hand van mooie beelden steeds weer een boeiend verhaal. Het zou leuk zijn om wekelijks jullie positieve verhalen/beelden de wereld in te sturen vooral nu het lijkt alsof er alleen maar ellende en narigheid heerst op onze aardbol.
    Groet.
    Liesbeth en Henk

Reacties zijn gesloten.