Bijna herfst / Fall is near

(English text below)

IMG_2894We naderen oktober. De herfst nadert nu met rasse schreden in ons Kviteseid.

matsoppTwee weken geleden begonnen de eerste blaadjes te vallen en nu in de laatste dagen van september zijn de bomen aardig aan het verkleuren. De laatste andijvie uit onze tuin is inmiddels verorberd. Overal rond ons huis komen paddenstoelen op en we proberen een beetje thuis te raken in deze wondere wereld van de (al dan niet eetbare) zwam. Gelukkig genieten we de laatste tijd dagelijks van prachtig zonnig herfstweer, al raken de temperaturen ’s nachts toch al voorzichtig het vriespunt. Het is een mooie tijd om nu buiten te zijn.

varmepumpHet werd ook tijd om de verwarming van ons huis op orde te brengen :-). In het nabijgelegen Seljord hebben we een Bosch warmtepomp gekocht en deze is vandaag geplaatst. Je moet je zo’n warmtepomp  voorstellen als een soort (omgekeerde) airco. Het buitendeel verwarmt de lucht en blaast deze naar binnen. ’s Zomers kan dit systeem koelen en ’s winters warmt hij het huis op. Ja, ook als het -25ºC is. Zo’n slimme varmepump moet ook nog eens economisch in gebruik zijn. Al met al was het wel een hele investering! Natuurlijk gaan we ook de grote houtkachel in onze woonkamer gebruiken. Op de bovenetage zullen we waar nodig met panelen moeten bij verwarmen.

houthakkenJanneke heeft vorige week een stevig houthok gebouwd en dat hebben we inmiddels gevuld met hout dat in ons bos lag en zelfs met kant en klaar gekloofd hout dat we beneden achter één van onze garages vonden. Laat de winter nu maar komen!

Op Janneke’s werk verandert ook het een en ander. Per 1 oktober krijgt zij een vaste baan voor 100% als adjunct-directeur, oftewel assisterende skulesjef op de school in Rauland. Spannend en afwachten natuurlijk of het niet te veel werkstress gaat geven.

Arie heeft zowaar voor zijn werk seminars bezocht in Hovden rondom het thema Heilt Vilt, vrij vertaald als Wild op tafel. Samen met de nieuwe chef-kok Evert Prins hebben zij veel gehoord over en geproefd van de mooiste wildschotels die je je kunt voorstellen.

IMG_2108Een paar weken terug zijn we een lang weekend naar Oslo geweest.

Daar vond de jaarlijkse Matstreife plaats, een groot evenement rondom mooie Noorse voedselproducten. We hebben ons flink tegoed gedaan aan de vele proeverijen en natuurlijk hebben we ook Oslo verder verkend. Zo hebben we (eindelijk) de Mathallen bezocht, een oud fabrieksterrein dat nu getransformeerd is in een culinair walhalla!

Op de foto rechts geniet Janneke van een elandburger en Arie hieronder van een zalmproeverij.

lekker

Tot slot zijn we tussen neus en lippen door ook plannetjes aan het maken over wat we hier volgend jaar willen aanpakken. Zo willen we graag een tuinkas plaatsen, een kippenhok bouwen, moet er nog een deel van het huis geverfd worden en willen we een stuk grond klaarmaken voor verbouwing van groenten etc. We spreken zelfs al heel voorzichtig over het t.z.t. houden van een paar varkens ha ha ha :-)!. Maar eerst gaan we in de winter op de tweede etage werken om de kamers daar op te knappen. Kortom, aan plannen geen gebrek.

IMG_2898

English

It’s almost October and Fall is now rapidly approaching our place in Kviteseid. Two weeks ago, the first leaves began to fall and now in the last days of September, the trees are changing color more and more. Fortunately we enjoy beautiful and sunny weather these last weeks, although the temperatures sinks towards the freezing point at night.

We bought a heat pump to warm up our house during the cold days that will come soon. It was installed today. Janneke has also built a wood shed and we have been filling it with wood we found in our forest. Yep, we are prepared for the Winter.

Janneke starts as of October 1st a 100% job as deputy director at the school in Rauland. Exciting and we hope it will not be a far to ‘stressy’ job.

A few weeks back we spent a long weekend in the city of Oslo, where the annual Matstreife took place, a big event around Norwegian food. We tasted a lot of great Norwegian dishes and of course we explored Oslo further more. One of the places we visited this time were the Mathallen, an old industrial area that has been transformed into a culinary mecca! What an amazing place.

Finally, we are talking about what we want to tackle next year around our house. We would like to place a greenhouse, build a chicken coop, paint the remaining part of the house we like to prepare a piece of land for cultivation of vegetables etc. We even daydreamed about keeping a few pigs ha ha ha.. But first we will start on the second floor of the house and refurbish some rooms. In short, no lack of plans here.

2 gedachten over “Bijna herfst / Fall is near

 1. Dag Arie en Janneke,
  Mooi om te lezen dat Arie voortaan niet ‘slechts’ wild aan tafel zit te schransen maar nu ook thuis is in ‘wild op tafel’. Groet vanuit Meeuwen waar onze kampioen Marianne Vos nu eens niet de gouden medaille kon ophalen tijdens het WK.

 2. Hé Janneke en Arie,
  Wat zijn jullie lekker bezig, geweldig! Janneke, gefeliciteerd met je benoeming. Daar had je zelf twee jaar geleden ook niet van kunnen dromen, denken we. Maar of je nog tijd zal hebben om een kippenhok te bouwen? Wie gaan die varkens slachten, jij Arie? Of willen jullie ze voor de gezelligheid houden?
  Wij zijn gisteren thuis gekomen van een vakantie naar Griekenland. Nee, niet in de zon gelegen, maar rondgereisd en erg veel gezien. Het Pindosgebergte in het noord-westen kunnen we zeker aanraden.

  Dikke kus voor beiden,
  Ad en Helène

Reacties zijn gesloten.