Matstreif en meer

mat2013Afgelopen weekend hebben we de Matstreif in Oslo bezocht. Photo1De Matstreif is de grote jaarlijkse presentatie van Noorse voedselproducenten. Uit het hele land presenteren (kleine en grote) producenten hun producten in Oslo. Wij hadden een hotel geboekt in het centrum om vandaaruit alles makkelijk te kunnen meemaken (Rica Victoria).

 

Photo6

 

 

Oslo is natuurlijk sowieso gaaf om lekker te verkennen. Op de Karl Johan, DE winkelstraat in Oslo, was ook een grote boekenmarkt gaande. Natuurlijk hebben we ook een lekker biertje gedronken bij het Parlement.

 

 

 

IMG_1393Nu we een centrum rechtse regering lijken te krijgen (naar de wens van o.a. de vele tienduizenden kleine boeren in Noorwegen) staat Noors geproduceerd voedsel (vertaling = norsk mat) echt weer helemaal centraal hier. Ik was een beetje skeptisch, maar na wat ik nu allemaal geproefd heb… wat een prachtige en kwalitatief goede producten!!

 

IMG_1392Voor het stadhuis in Oslo stonden een kleine 150 tentjes en presentaties van de mooiste Noorse eetwaren: spekemat, spekep├Şlser (beiden mooie traditioneel ambachtelijke vlees- en worst producten), prachtige groenten, kazen en vis (-gerechten) in alle soorten en maten, cursussen en culinair vermaak. Alles in het teken van de beste Noorse producten. Echt een genot om daar alles te kunnen zien en te proeven! We hebben heel de zaterdag daar echt lekker gegeten.

Daarnaast hebben we natuurlijk rondgewandeld en geshopt in Oslo :-)! Ook hebben we het nationale openlucht museum bezocht. Prachtig om tussen zoveel historie te kunnen rondwandelen, al was het dan in een motregen.

IMG_1385Afgelopen week moest Arie voor het eerst als chef alle avonden koken. Ruim tachtig uur heeft hij deze week gewerkt. De Indonesisch geïnspireerde avond was een groot succes voor de ruim 110 gasten.

De tweede avond werd een traditioneel Noors viergangenmenu bereid. Ook hier waren de gasten uit Oslo uitermate tevreden. Kortom, deze toch wel plotse vuurdoop verliep fantastisch. Phew!! Daarnaast was hij druk bezig nieuwe collega’s op te leiden in de keuken. Lekker bezig dus.

 

English summary

Last weekend we booked a hotel in Oslo and visited the yearly Matstreif. This is a show about the best local and traditional Norwegian food. Hundreds of participants showed their best products. We tasted so much. Just… WOW!

But we also walked the streets of Oslo and visited the open air museum. We had a great time.

Arie’s first week as a chef was a success. The 110 guests from Oslo liked both days the Indonesian and the traditional inspired dishes. Phew! This was for him an exciting 80 hour week at the hotel!