'Syttende mai'

(SONY DSCEnglish summary below)

 

Syttende mai, of de zeventiende mei, is DE nationale feestdag in Noorwegen. De Noren herdenken dat op deze dag in 1814 in Eidsvoll overeenstemming werd bereikt over de Noorse Grondwet.

Omdat Noorwegen een relatief jong land is, wordt het hier altijd door 99% van de bevolking gevierd. Bijna iedereen is deze dag vrij. Een echte nationale feestdag dus, te vergelijken met onze Koninginne, sorry…. Koningsdag.

Photo5Wij waren in Rauland verrast dat bijna iedereen in traditionele kleding (bunad) deze dag bijwoont. Elke vallei, regio heeft een eigen traditionele dracht voor mannen, vrouwen en kinderen. Ook vandaag de dag leeft dat nog heel sterk onder de Noren. Mensen die nu hier wonen, maar elders zijn geboren dragen hun oorspronkelijke dracht. Het was duidelijk dat de Noren trots waren. Trots en blij. Een gezond soort nationalisme denk ik.

De optocht vertrekt…[wpvideo 5Ii0nL3V]

En wat gebeurt er dan zoal op deze vrije dag?
Nou, iedereen wordt verwacht op de school, de plaats waar het dorp samenkomt. Wij arriveerden mooi op tijd met een opgespelde sløyfe, een klein vlaggetje op een speldje. Maar we zagen dat wij de enigen met een sløyfe waren en dat (bijna) alle Noren in hun traditionele kleding zich verzamelden bij de school in Rauland. Mooi gezicht zeg!

Het fanfareorkestje stond al klaar om ‘syttende mai toget’ (de optocht) voor te gaan.

Photo3Wij besloten om aan te sluiten bij het eerste deel van de optocht; de school. De leerlingen liepen bijna allemaal in hun klederdracht mee en overal zag je Noorse vlaggen. We liepen door het dorp, naar het ‘bejaardenhuis’ waar het nationale volkslied ‘ja, vi elsker dette landet’ (yep, we houden van dit land) werd gespeeld en weer terug naar school.
In de sporthal werden stonden lange tafels klaar en kon je koffie, kaker en allerlei traditionele gerechten kopen voor de gezamenlijke lunch. Toespraken en gezang, dat soort dingen. We hadden het toen wel gezien en genoten thuis eindelijk even van de zon die voor het eerst verscheen sedert drie weken. De kinderen konden spelletjes spelen in en rondom de school. Al met al een leuke dag!

English
‘Syttende mai’, the seventeenth of May, is a very special day in Norway: Constitutionday! Norway is a young country and the Norwegians are still very proud to celebrate this day! We drove to the school in Rauland, the meeting place on ‘syttende mai’. Almost everyone was dressed in traditional clothing! See the pictures and movie above.

We joined the parade: the local marching band was playing and the children sung lyrics about the celebration of the National Day. The parade concluded with the stationary singing of the national anthem “Ja, vi elsker dette landet

Photo6

 

 

0 gedachten over “'Syttende mai'

 1. Zien we jullie het volgende jaar ook in klederdracht?
  Liefs van Marjo en groetjes van Loek.

  • Buurvrouw bood me haar “bunad” aan om te dragen, maar dat heb ik toch maar niet gedaan…
   Bovendien, Jannekes en jurken gaan niet zo makkelijk samen zoals je misschien nog weet 🙂
   Groetjes!