Påskeferie / Paasvakantie / Easterholiday

Zo breekt een paar weken na de ‘vinterferie’ alweer de paasvakantie aan. Deze vakantie gaan de Noren massaal naar hun hytte om heerlijk te skiën en met familie samen te zijn. De lente komt! Zoiets…

We hebben zeker niet te klagen gehad qua weer de afgelopen weken. In tegenstelling tot Nederland hebben we op vorig weekend na, alleen maar prachtig weer gehad. Strak blauwe hemel, stralende zon. Wel, vooral ’s nachts, winterse temperaturen. Als je lekker in het zonnetje zit voelt het heerlijk zomers!

Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe rijk de leerlingen hier zijn met hun speelruimte. Geen gedoe met zoveel vierkante meter schoolplein per leerling, gewoon een flink ruig speelterrein (naast de voetbalvelden, basketbalbaan, klimtoestellen e.d.). In de pauze wordt er met matten van de hellingen naar beneden gesjeesd. Ik denk dat alle Nederlandse leerlingen jaloers zijn als ze deze filmpjes zien van groep 5 (gr 7 in NL) tijdens een pauze.

[wpvideo VIM2dohC]

pølser

pølser

De week voorafgaand aan de paasvakantie is de school van Janneke in een ‘easy going’ stemming: sommige groepen gaan met de skibus naar het skicenter, waar ze een heiskort krijgen zodat ze lekker kunnen snowboarden, skiën enz. Andere groepen gaan vanaf school langlaufend naar het skicenter. Dat zijn de echte sportievelingen. Natuurlijk lunchen we met pølser boven een vuurtje.

Andere groepen gaan naar Songa, een gebied zo’n 20 km hier vandaan. Op de ski gaan ze verder de Hardangervidda op, waar ze hun eigen sneeuwhut graven om te overnachten. De volgende dag krijgen ze een snøskredkurs; hoe te overleven en hulp te bieden bij een lawine.

Photo20

snøhytte

photo40

vanuit de snøhytte

 

 

 

 

Småskolen sloot af met een Påskekarneval. De kinderen van gr 1 t/m 4 (3 t/m 6 in NL) konden in vol ornaat hellingen rond de school afgaan, op de ski natuurlijk. Bij elke helling kregen ze een snoepje…

Photo90

English summary

Easter break has come! For the last four weeks we only had blue skies and sun! Lucky us! At school, it is still amazing to see how much space there is for the kids to hang out, compared to what the Dutch kids get…

In the past week was easy going at Janneke’s school. Some students went of to the skicenter, others went on a outdoor trip, slept in self made snow holes an had an avalanche course.

The youngest ones joined the carnival skiing tour at the school ground 🙂