Bitterballen

(English summary below)

Kijk, er zijn van die dingen die je gewoon mist als je niet meer in Nederland woont. Natuurlijk de drop, de slager, een biertje halen in het cafe en de markt met veel verse spullen, maar ook … bitterballen! Tja, je wilt immers af en toe even snacken en een snackbar, laat staan kroketten en bitterballen, kennen ze niet in Noorwegen. De enige snack die je hier kunt halen (bij ieder benzinestation) is een klef broodje worst. Ook lekker, maar toch…

Arie maakt bitterballen

Arie maakt bitterballen

Vorige week waren we bij Hollanders op visite en Annelies had zelf bitterballen gemaakt. Thuisgekomen heb ik meteen wat youtube filmpjes bekeken, bijvoorbeeld deze en deze. Gisteren ben ik dan maar eens aan de slag gegaan. Het is veel werk en het kost vooral veel tijd! Je moet het vlees in een vers getrokken bouillon zo’n drie uur sudderen, dan alles urenlang grondig koelen (Hier doen we dat buiten in de sneeuw :-)) en tenslotte de balletjes maken. Mijn recept kan ik je zo mailen als je het ook eens wilt proberen.
Smakelijk!
English

Dutch 'bitterballen'

Dutch ‘bitterballen’

Every Dutchman who moves to another country will miss certain things from Holland: our famous licorice, a butcher nearby, the market in the village, a glass of beer at a cafe and then… our Dutch ‘bitterballen’.

I decided to make them myself. I watched a few youtube movies (this one is in English) which inspired me a lot. Yesterday I started to prepare the bitterballen. It’s a lot of work as you have to make a stock in which the beef has to simmer at least three hours, then you make a ragout and cool it down for several hours. It was a lot of fun making it. Tonight we will eat them, hot from the fryer!

5 gedachten over “Bitterballen

  1. haha, ja, mam dat moet! arie’s bloed, zweet, en tranen zitten in die bitterballen:) kun je mij het recept opsturen, arie?

  2. Kun je mij ook het recept opsturen? Woon nu zelf ook in Noorwegen, en het lijkt me leuk om het te laten proeven door de Noren bij wie ik woon:)

Reacties zijn gesloten.