Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding / There is no such thing as bad weather, only bad clothing…

English Summary below

De laatste dagen heb ik steeds gedacht “Dit geloven ze nooit in Nederland!” Gaan we in Nederland bij de eerste spetters regen naar binnen, hier maakt het niet uit wat voor weer het is. Ik was ‘vakt’ vandaag en de pauzes konden me niet snel genoeg gaan, terwijl 12- dartelde in de regen en 12+ stond te chillen op het schoolplein. Een van mijn collega’s wilde wel voor mij op de foto. Op de achtergrond spelen kinderen lekker in het zand…

the weather is fine…

Nog iets over het Noorse schoolsysteem: Kinderen gaan pas echt naar school als ze 6 jaar zijn en komen dan in groep 1. Hier begint ‘småskolentrinnet’ (trinnet betekent: de stap) en beslaat 4 jaren. Op de achtergrond van de bovenstaande foto is nog een heel klein stukje te zien van småskolen. Dan volgt ‘mellomtrinnet’ (groep 5 t/m 7), gevolgd door ‘ungdommstrinnet’ (8 t/m 10). Mellomtrinnet en ungdommstrinnet zitten samen in het grote gebouw (zie foto eerder blog). Kinderen komen als ze 16 zijn van deze school af en hebben 10 jaar onderwijs gevolgd. Het totaal wordt ‘grunnskole’ genoemd. Nu kunnen ze naar de ‘videregående skole’ waar ze nog drie jaar onderwijs kunnen volgen. Vlak voor(!) het examen wordt hun afstuderen alvast groots gevierd onder de naam RUSS. Elke richting heeft daarbij zijn eigen outfit, in rood (algemene opleiding), blauw (economische) en zwart (verzorgend?)…De feesten eindigen op de nationale feestdag 17 mei. Daarna komt het examen…

Russ

Russ med russbil

Voor degenen die willen weten wat ik nu doe…

Ik geef Duits aan ungdommstrinnet 8 t/m 10; Engels en wiskunde aan mellomtrinnet 5; gym en (vanaf sept. zwemles) aan småskolentrinnet 3, 4; gym aan mellomtrinnet 5 t/m 7.

In Norway, it’s common to play and chill outside, rain or sun… Pupils and teachers have good clothing for these conditions!

Something about the Norwegian school system:

Grunnskolen is the combination of ‘småskolentrinnet’ (first year starts at the age of 6 in group 1), ‘mellomtrinnet’ (starts at the age of 10, gr 5-6-7) and ‘undommtrinnet’ (starts at the age of 13, gr 8-9-10). The kids are 16 when they leave this school. Then they can go to ‘videregående skolen’ for another 3 years. The ending of videregående skolen will be celebrated with parties called Russ (red clothing for ‘general’ education and blue for the ones with economical education), which last sometimes for more then a week and will end at the National day, May 17th. After that they are going to make their exams…

For who wants to know what I do and in what groups:

German lessons (gr 8-9-10), physical education (gr 3-4, 5-6-7) swimming lessons (gr 3-4) English and Math (gr 5)

0 gedachten over “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding / There is no such thing as bad weather, only bad clothing…

 1. Lekker afwísselend! Werk je nu dan ook meer dan 60%? Lijkt me vermoeiend, veel dingen door elkaar en dan ook nog eens aan verschillende leeftijdsgroepen….. Wel leuk om weer es wat van je werk te lezen.. Ga zo door!

  • Ja René, om precies te zijn werk ik nu 81,85%. Met Duits alleen was iets onder de 60% uitgekomen. Afwisselend en inderdaad heel vermoeiend, maar zie wel dat het steeds eter gaat. Vandaag bij gr 10 echt alleen Noors en Duits gepraat (afkloppen)…

 2. Een behoorlijke klus!
  Dit jaar sta ik donderdag en vrijdag voor de groepen 3 en 4. Hartstikke leuk. Vanavond info avond gehad.
  Groetjes en kus van Marjo

  • Ha Marjo, jij hebt toch ook een pittige klas, had ik begrepen! Hoop dat de info avond succesvol was? Leuk dat we zo toch nog wat contact hebben. Alles goed met je kleinkind??

  • Ha Lieke,
   Ja, ik dacht ook dat er zwart was, maar twijfelde dus had het eruit gelaten. Nu heb ik het er snel weer in gezet. Ik denk dat zwart Russ richting verzorgende beroepen is, klopt dat?

 3. Hé Janneke, je timmert behoorlijk aan de weg daar. Het is heel leuk om te kunnen volgen wat je doet en hoe het er daar aan toe gaat. Ik hoop wel voor je dat er in een binnenbad gezwommen wordt!
  Hier wordt het afscheid van Arie voorbereid, want dat nadert met rasse schreden! Wow….
  Hartelijke groeten,
  Helène

  • Ha Helène, Altijd fijn om reacties te krijgen op het blog! Ja, het duurt nog een dikke maand voor Arie hier permanent is. Best lang voor mij, terwijl het bij jullie snel gaat voor het gevoel… Gelukkig staat Marlon al te trappelen aan de zijlijn!

   Groetjes, Janneke

   Verstuurd vanaf iPhone

 4. Dag Janneke, wat leuk om je belevenissen te lezen! Foto’s te zien en op die manier een klein beetje betrokken te zijn.
  Ik realiseer me als ik jouw verhalen lees dat het ook wel een gigantische verandering is. Een groot avontuur, al zal dat ook wel eens anders voelen….
  Ik log zo af en toe in en lees graag wat er in jouw bestaan op dit moment gebeurt.
  hartelijke groet, Jan

  • Ha Jan, Dank voor je reactie, leuk! Het voelt als een avontuur en dat is genieten, tegelijk voelt het inderdaad niet altijd zo… Zoveel nieuwe indrukken, nieuwe collega’s, nieuwe gewoonten, nieuwe taal, nieuw beroep en natuurlijk het gemis van het oude vertrouwde. Maar zoals het nu gaat, ervaar ik het als overwegend positief en de tegenvallers zijn ingecalculeerd. Het is een kwestie van volhouden, vooral de leuke dingen op je laten inwerken en ‘gewoon’ doorgaan! Rond Kerst zal het vast rustiger zijn! Groetjes, Janneke

   Verstuurd vanaf iPhone

 5. Ha Janneke, te druk om je te vervelen zo te lezen. goed dat je zwemles gaat geven. Daar is hier veel over te doen. We zullen aan je denken als Maren zover is 🙂
  Klem