Winter in Kviteseid 2019/2020 deel 1

De eerste weken van de winter zijn hier altijd wat wisselvallig. De temperaturen schommelen rond de nul graden en daarmee kun je sneeuw, ijzel of regen krijgen. Onze omgeving is al wekenlang “besneeuwd” maar, zoals je op de foto kunt zien, is onze oprit een grote gladde ijsbaan. Gelukkig kunnen we wat sneeuwschuiven betreft vertrouwen op boer Tore die na sneeuwval met de schuiver de sneeuw opruimt. Dat scheelt ons heel wat uurtjes zwaar werk.

Het dak van de schuur wordt vervangen met hulp van overbuurman Knut en zijn tractor.

We hebben de daken van onze twee schuren laten vervangen. Thomas, onze “snekker” (timmerman) is twee weken bezig geweest met het vervangen, repareren en vernieuwen van de daken. Het maakte niet uit dat het regelmatig sneeuwde, mistig was of regende; hij werkte onverdroten door. Buurman Knut kwam gelukkig helpen alle tegels “aan te reiken” met zijn tractor, wat heel wat tijd (en kracht) bespaarde. Alles ziet er weer piekfijn uit.

Podcast 20 van Wonen in Noorwegen is inmiddels een feit en je kunt onze belevenissen hier in Kviteseid, Telemark weer beluisteren in je favoriete podcast app of via je computer op soundcloud.com.

Je kunt de podcast vinden door te zoeken op “wonen in Noorwegen”.

Op ons werk zijn het de drukke weken voor Kerst. Janneke heeft met haar taalgroepen tentamens en wat is dat een voorbereidings- en nakijkwerk! Los daarvan duurt het reizen met de auto van en naar school ook langer door de sneeuw en ijzel en de ongelukken die daarmee gepaard gaan. eigenlijk zitten er te weinig uren in een dag. Je moet je ook realiseren dat Janneke in het aardedonker van huis vertrekt en in het aardedonker ’s middags weer terugkeert in Kviteseid.

Arie is druk bezig met het Julebord: het traditionele kersteten voor de Noren die dan ook in grote getale langskomen voor een Juletallerken; een bord met rode kool, zuurkool, gekookte aardappels, ribbe (geroosterd buikspek), Julepølse (stukje worst) en medisterkaker, een soort platte gehaktballetjes. Natuurlijk wordt er een vette “ribbesaus” overheen gedrapeerd want de Noor die lust zijn saus wel :-). Voor de liefhebber is er dan ook nog pinnekjøtt: schapenbotten met wat vlees eraan. Dit gaat voor astronomische bedragen over de tafel.

De winkels zijn al weer enige weken in kerstsfeer. Bij veel levensmiddelen staat er nu het woordje “jule” voor. Ze heb je julebrus (kerstlimonade), jule potetchips, jule salat, jule kaker en ga zo maar door. Zodra er “jule” op de verpakking staat is de prijs direct hoger. Goed opletten dus in de winkel. Straks, de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw, schakelen alle winkels, bedrijven en instellingen over op de Romjul-modus: de openingstijden zijn iedere dag fors beperkt. Lastig maar begrijpelijk want deze feestweek is voor de Noren erg belangrijk. Eigenlijk heeft iedereen vakantie in deze tijd. Nou ja, op wat uitzonderingen na natuurlijk.