Herfst

Het inmiddels herfst en de blaadjes … ja, je snapt het wel. Op de foto, een uitzicht vanuit onze woonkamer, zie je duidelijk dat de vorst heeft toegeslagen en de eerste sneeuw wordt de komende week (week 46) verwacht. Koud is het inmiddels wel met ’s nachts zo’n 8 graden vorst.

We hebben behoorlijk wat problemen met onze afvoer in het huis. Uit inspectie door de rørlegger; de loodgieter, bleek dat er in een deel van de afvoer een soort slang lag (ooit daar per ongeluk achtergelaten?) waar alles tegen ‘ophoopte’. De afvoer werd leeggezogen, doorgespoeld en doorgeblazen door de wagens van Renovest maar de slang ligt er nog steeds en vormt natuurlijk in de toekomst een probleem. Lastig, zo’n groot huis en nu maar hopen dat de verzekering ons tegemoet komt.

Ons kippenhok is veranderd in een fort.

Ons kippenhok is inmiddels zwaar gebarricadeerd. Wij kwamen er een paar weken geleden achter dat het kippenvoer was aangevreten. De zakken waren opengescheurd; iets wat muizen niet kunnen doen. Toevallig ontdekten we dat we ’s nachts bezoek kregen van twee… dassen! (op z’n Noors is dat een grevling.) Prachtige beesten!

Een fas ontsnapt snel uit onze schuur

De volgende nacht deden we de schuurdeuren gewoon dicht maar dat bleek niet te helpen. De dassen vraten zich een weg door de oude houten deuren en deden zich wederom tegoed aan het kippenvoer. We plaatsen daarop een boomstam voor de deur maar ook dat hielp niets. De dassen vraten het kippengaas kapot en drongen naar binnen, op zoek naar voedsel.

De (voorlopig) uiteindelijke oplossing: alles barricaderen met stalen roosters en het kippenvoer in onze kelder opslaan. Dit werkt en nu moeten we nog de prachtige oude deuren zien te vervangen.