Winters Kviteseid

Een dikke sneeuwlaag bedekt het zuiden van Noorwegen. Het afgelopen weekend is er hier in Kviteseid zo’n 15 cm bijgekomen en de komende dagen blijft het koud vriesweer met uitschieters naar de -10. Nog geen tekenen van een aankomende lente dus. We wachten geduldig…

In de krokusvakantie heeft de familie van der Laan uit Sleeuwijk een week bij ons doorgebracht in onze B&B. Ze hebben veel gelanglauft, gesnowboard, een huskytocht gemaakt en het was beregezellig :-). Natuurlijk nog bedankt voor de lekkere kaas, de verse frikandellen van slagerij van den Heuvel uit Werkendam en al die andere Nederlandse kruidenierswaren die we hier zo missen!

fam. van der Laan uit Sleeuwijk in het enige cafeetje van Kviteseid: Hvidesøe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland wordt binnenkort weer gestemd voor de Tweede Kamer. Wij zijn in november gestart met het aanvragen van kiespassen. Een hele klus! Janneke kreeg alle bescheiden en stemformulier keurig toegestuurd, Arie kreeg wel alle papieren en enveloppen maar geen stembiljet en hij loopt de verkiezingen door het nalatige ambtelijke Haagse journaille in Nederland dus mis, net als duizenden anderen in het buitenland.

Gisteren, zondag 5 maart, reden wij door weer en wind naar Morgedal. Daar werd in dit dorpje, dat op tien minuten rijden van ons ligt, het skimuseum feestelijk heropent. Het gebouw was afgelopen zomer beschadigd door een overstroming en men heeft met veel dugnad (vrijwillige hulp van de inwoners en betrokkenen) de expositie geheel vernieuwd en het gebouw prachtig aangepast.

De expositie toont, je raadt het al, multimediaal de geschiedenis van de ski. Het museum bezit ruim 700 historische ski’s. Je ziet hoe deze langlaufski’s hier vroeger gemaakt werden, hoe de benodigde wax gefabriceerd werd en het biedt een boeiend beeld van Noorse ski-beroemdheden als de Morgedaler Sondre Norheim.

Morgedal heeft een lange historie op dit gebied en noemt zichzelf “de geboorteplaats van de skisport”.

Het Telemark skien (een bepaalde statige stijl van afdalen) komt hier vandaan en dit historisch feit trekt jaarlijks duizenden buitenlanders naar dit kleine dorpje in onze gemeente. Naast de aandacht voor de skisport wordt er ook aandacht besteed aan de poolreizen waar ook Telemarkers aan deelnamen. Het museum heeft een restaurant een een gezellige winkel.