De jaarmarkt van Kviteseid / The annual fair

(English text below)

Ieder jaar vindt in het tweede weekend van februari de jaarmarkt van Kviteseid plaats. Het afgelopen weekend was het een drukte van jewelste in ons dorp. De braderie was groter dan ooit en de paardenraces op het bevroren meer werden druk bezocht. De plaatselijke middenstand en scholen organiseerden ook allerlei activiteiten als duiken in het ijselijk koude meer :-). Er werden o.a. Noorse rendierworsten en huiselijke prullaria verkocht en natuurlijk ook lekker snoepgoed voor de kinderen. Het weer zat zeker mee: een stralende zon zorgde het hele weekend voor een lenteachtige stemming.

Kviteseid stond al in de zeventiende eeuw bekend als een plaats waar veel handel werd gedreven en waar ook de paardenmarkt veel lieden trok. Kviteseid ligt aan een knooppunt van wegen en dat trekt immers volk. De paardenraces worden al heel lang georganiseerd tijdens de jaarmarkt. De winnaars van de vele races krijgen natuurlijk een beker en… een pak boter; vanzelfsprekend de in heel Noorwegen bekende Kviteseidsmør!

Daarnaast kon je ook sledetochtjes op het meer maken en werden er autoraces op het ijs gereden. Het was druk en heel gezellig in Kviteseid!

English text

Every second weekend in February the annual fair takes place in our little town. Last weekend was very busy in our village. The fair was bigger than ever and the horse races on the frozen lake were well attended. The vendors and schools also organized a lot of activities as diving in the icy cold lake :-). Things like Norwegian reindeer sausages and homey knickknacks were on sale and of course there were delicious sweets for the children. The weather certainly played a major role: a bright sun created a spring-like mood during the whole weekend.

Kviteseid was since the 17th century known as a trading place and the horse market attracted always a lot of people. The winners of the different races got of course a cup … and a pack of… butter; obviously the famous Kviteseid-smør!

It was a great weekend in Kviteseid!

2 gedachten over “De jaarmarkt van Kviteseid / The annual fair

  1. Hallo. Die paarden, hoe blijven die in de bochten overeind? Ik kan me voorstellen dat je in de bevroren sneeuw wel wat grip hebt, maar is dat genoeg om zo’n paard overeind te houden. Of dragen die speciaal schoeisel of zo?

  2. Hoi Pieter,
    Wat een goede vraag. Ik moet je eerlijk zeggen daar niet bij stilgestaan te hebben. We zagen wel wat ‘zwaaiende’ benen. Zouden ze spikes-hoefijzers hebben? Ik geloof het niet. De ijsbaan was voorzien van rulle sneeuw en dat geeft wat vastigheid en dus blijven ze prima overeind. Ook had ik de indruk dat de snelheden niet op nationaal recordhoogte lagen :-).

    Update 23-02-2017:
    De paarden blijken toch hoefijzers te hebben die voorzien zijn van ‘spikes’.

Reacties zijn gesloten.