Donkere tijden / dark times

Op de radio horen we de eerste kerstliedjes. We zitten in de donkere dagen voor Kerst. De Noren hebben het dan ook letterlijk over ‘mørke tider’, donkere tijden. Toch is het voor de tijd van het jaar donkerder dan gewoonlijk want we missen de sneeuw! Het heeft wel gesneeuwd en het vriest ook al een tijdje, maar de sneeuw die gevallen is en waarvan we dachten dat het zou blijven liggen, is toch weer weg.

piggdekk

piggdekk, klaar voor de sneeuw!

We kunnen nu wel in het donker genieten van die prachtige sterren aan een wolkenloze hemel en stilletjes hopen we op het noorderlicht binnenkort 🙂 Wat ook aangenaam is in deze donkere tijden: breien! In dit land waar het tempo al wat lager ligt dan in Nederland was een tv programma van 12 uur waarbij alleen maar gebreid werd! Dat kan volgens ons alleen maar in Noorwegen 🙂

Ondertussen gaat het hier gewoon lekker zijn gangetje. Arie was net aan het wennen aan zijn baanloze periode, toen er ineens volop werk bleek te zijn in deze lauwe tijd. Leuk natuurlijk! Dit weekend staat er Julebord (Kersttafel) voor 180 personen op het program. Noren beginnen al met kerstmaaltijden in november, iets dat wij Nederlanders niet zo goed begrijpen.

Janneke heeft de eerste rapportenronde op school achter de rug en zwemt met een paar collega’s wekelijks in het zwembad pal naast de school. Het bad is op dat moment alleen voor de teamleden open. Het voelt alsof we in een resort wonen: om 16.00 is het gedaan met werken en schuif je zo het zwembad in en na het baantjes trekken nog even ontspannen met massagestralen en sauna, wat voelt dat luxe!

Zoetjesaan beginnen we aan de voorbereidingen voor de kerstvakantie, want we krijgen familie op bezoek en niet zo weinig ook! Op een bepaald moment zijn we met zijn tienen! Dat wordt passen en meten in ons huis, maar ook heel gezellig!

English

Arie is doing well at the hotel. Even now, when there is usually not much going on there, he’s at work! Janneke is doing great at school and enjoys the possibility of swimming in the pool next to the school, together with some collegues.

There’s hardly any snow right now, but it freezes a lot! Maybe we’ll go ice skating in sted of skiing? 🙂

We’re looking forward to Christmas, we’ll have many visitors over from the Netherlands and Canada!

0 gedachten over “Donkere tijden / dark times

 1. Dag Janneke en Arie, Dank voor jullie bericht plus de mooie foto’s. Fijn dat het zo goed gaat met jullie in het Hoge Noorden. Alhier zorgt sint met zijn gevolg voor opwinding en verwachting. In de grote steden overheerst in de winkels echter het kerstgevoel met name als het gaat om de versieringen en decoraties. Goede decembermaand toegewenst. Groet. Liesbeth en Henk Poelakker Date: Sat, 23 Nov 2013 17:21:33 +0000 To: hpoelakker@hotmail.com

 2. Hallo Janneke en Arie, Leuk weer iets over jullie leven in Noorwegen te lezen. En vooral ook iets te zien van de omgeving waar jullie wonen en werken. Fijn dat het jullie zo goed bevalt. Hier is alles goed. Een hartelijke groet van Diny en Mark.

 3. Hallo Janneke en Arie,

  Wat prachtig om via via op jullie site te komen. Genieten!!

  Groeten,
  Roxanne

 4. Wonderful web site. Plenty of helpful info here. I am sending
  it to some pals ans additionally sharing in delicious.
  And naturally, thank you on your sweat!