Verkiezingen / Elections

English summary below

Maandag 8 september zijn er landelijke verkiezingen in Noorwegen. Wij mogen hier niet aan meedoen (ja, ik weet het…. we wonen hier, werken hier en betalen belastingen maar we zijn blijkbaar nog geen Noren) maar toch is het interessant jullie even iets meer te vertellen van het hete hangijzer hier:

Matvalg!
matvalgDit is een beetje vrij vertaald als: kies voor de echte Noorse eetcultuur!

Dit stemadvies zie je overal. Boeren plaatsen deze letters overal op hun hooi-eieren: kies een partij die staat voor het behoud van de Noorse boerencultuur!!

Noorwegen is een klein land met honderdduizenden kleine boerenbedrijfjes. Alles heel kleinschalig. Zij produceren slechts een klein deel van wat de Noorse consument nodig heeft (Noorwegen is afhankelijk van de EU, maar dat willen ze niet weten) maar vormen tegelijkertijd het bestaansrecht veel de duizenden kleine dorpjes in het land. Zonder deze boeren kan Noorwegen eigenlijk niet langer bestaan. Ja ja, dat geldt volgens ons ook voor onze kommune.

valgWij zien het hier ook in Noord-Telemarken. De boeren leveren alles aan de vier opkoopbedrijven in Noorwegen. Deze bedrijven (waaronder ASKO en BAMA)  maken hier eigenlijk de macht uit. De staat Noorwegen beschermt vervolgens zijn grenzen met extreem hoge invoerbelastingen. Is dit goed of fout? Ik weet het niet. Het beschermt de leefbaarheid in de duizenden kleine dorpen en eigenlijk de Noorse ‘way of life’. Ik begrijp de Matvalg heel goed. Maar of dit goed is voor de verdere toekomst?

04NYHmatvalgEr is hier een duidelijk anti EU sentiment voelbaar. (“Weg met de instroom van EU-gelukszoekers en de EU-regeldrift”)

De EU staat voor schaalvergroting . Dat past niet bij het Noorse land. Ha ha, kunnen ze ook nooit aan voldoen trouwens, maar daarnaast lijkt men in Noorwegen de decennialange heerschappij van de arbeiderspartij nu beu te zijn. trollNoorwegen lijkt zichzelf te wilen beschermen tegen de Europese TROLL.  Afwachten dus wat de verkiezingen gaan brengen volgende week en welke coalitie gaat regeren in ons Noorse land.

English summary

Next week we will have elections in Norway. Although we live here, pay taxes etc, we are not allowed to vote. OK, that’s fine, let’s move on…

Despite what the official press is promoting, these elections are about MATVALG. Or in English: Choose for Norwegian Food!! This seems to be the issue here in Norway for these elections. Along the roads in the country you see these signs: “Matvalg“. It means: Choose for our Norwegian Food and Culture and say NO to the European Community.

We understand this. The Norwegian culture is depending on the small villages in the country. Obeying the EU-rules might have a devastating effect on the future of these local communities.

But is this the best option for the future? We are not sure. We love the Norwegian culture (although just a few big companies are allowed to trade here) and taking aside the country protects itself with enormous “import rates”, we feel Norway is better served with a no-nonsense collaboration with the European Union.