Je ruikt de herfst / the smell of Fall

(English summary below)

Als je nu buiten loopt ruik je de eerste herfstgeuren. De blaadjes van enkele berken kleuren al geel. De temperatuur wisselt sterk. sept2013-07Gisteren maakte Janneke nog in haar bikini een tocht met de kajak op Longviksvatn, het meer beneden ons, terwijl het vandaag koud en wat mistig is. Kortom… de herfst komt er langzaam maar zeker aan.

We hebben de afgelopen weken weer wat huizen ‘op het oog gehad’. Er was een prachtig huis in Seljord (gigantische tuin, een bos, beekje erbij, sfeervol huis en een boomgaard) maar we beschikten volgens de bank niet over voldoende eigen geld. Tja, dat klopt. Je moet hier 20% van de koopprijs uit eigen middelen betalen om een hypotheek te kunnen krijgen. Voorlopig maar door sparen dus en stug aan de Staatsloterij blijven meedoen 🙂

sept2013-09Janneke is inmiddels al weer druk bezig op haar scholen. Het grootste gedeelte van de week werkt ze op de school in Rauland, maar ook iets meer dan een dag in het nieuwe schoolgebouw in Åmot. Binnenkort start ze daar haar workshops om de Noorse collega’s wegwijs te maken in het gebruik van de digitale borden. Zeker in vergelijking met vorig jaar kan Janneke nu al terugkijken op een fijne en hele goede start van het nieuwe schooljaar!

sept2013-01

Arie werkt veel, soms 8 of 9 dagen achtereen, in het Rauland Høghfjellshotell. Nu de kok vertrokken is moet hij regelmatig voor de gasten koken. Volgende week moet hij zelfs voor een dikke honderd mensen een Indonesisch buffet klaarzetten ‘naar eigen inzicht’, want hier zijn ze er niet zo mee bekend.

matstreifOm nog even bij lekker eten te blijven: volgende week gaan we samen een weekendje naar de 2013 editie van de Matstreif. In Oslo presenteren alle fylkes (provincies) van Noorwegen hun mooiste producten en lekkerste gerechten. Dat wordt smullen en weer even genieten van ‘de grote stad’!

sept2013-02

 

Arie en Fred hebben vorig weekend hun verjaardagen gevierd met o.a. een lekkere, door Ingerid gemaakte, taart! Het smaakte Jammie :-).

 

 

Tot slot nog een paar fotootjes die we de afgelopen dagen namen:

English Summary

If you stick your nose outside nowadays, you start to smell Fall. The temperatures at noon swing from 8 degrees C (45F) to 25 degrees C (77F). Most of the time we had beautiful weather so far! Yesterday Janneke even took the kayak out for a trip on the lake!

Janneke has worked a few weeks at both her schools in Rauland and Åmot. She had a very good start this semester and she soon will start her workshops to inform her colleagues on how to use the new digital blackboards.

Arie is working hard at the hotel. Now the cook is gone, he has to cook often for the guests.

Next week we will go for the weekend to Oslo. We will visit the yearly Matstreif. New products and the best food from all over Norway are displayed in the center of Oslo. As you can buy it as well, it will be a ’tasty’ weekend!

We are not successful yet on the hunt for a new house. The bank demands that you must pay 20% of the price of the house from your own savings to be able to get a mortgage. So, we have to save and save…

0 gedachten over “Je ruikt de herfst / the smell of Fall

 1. Hé Arie, zal ik Marcel ff langssturen voor dat Indonesisch buffet! Hij is een topkok op dat gebied! Kweet alleen niet of ie vrij krijgt van zijn baas…

 2. Arie, dat gaat hem niet worden vrees ik. Maar tip: nasi goreng, witte rijst, saté ajam (kip) of babi (varken) en uiteraard kroepoek Udang (garnaal) doet het altijd goed. Pepesan Makreel ook heerlijk maar wel pittig 😉 . Ik wens je veel succes en plezier. Als je vragen hebt…laat ze maar horen 🙂

  • Jammer… mijn plan is het volgende: nasi, witte rijst, pittige gehaktballetjes in sataysaus, kipsateh, rendang, kip-kerrie en misschien nog gado-gado. Zoek nog een simpel maar smakelijk nagerecht, anders wordt het ijs. Het is voor een dikke honderd man. Kroepoek is hier niet te krijgen of te bestellen 🙁

 3. Ha Eus, Arie werkt op dit moment dus ik zal maar even antwoorden 🙂
  Heel lief dat aanbod, maar die avond komt al snel, a.s. dinsdag dus dat komt zeker te laat. Hij zal het zonder moeten doen, vrees ik.
  Groetjes! Janneke

 4. Ja Ja, die brief met incompleet adres kwam dan wel aan, maar ik stuurde een tijdje geleden een kaart/brief met een aantal vragen én met het volledig adres op de enveloppe, en tot nog toe geen reactie………zou die dan niét zijn aangekomen??

 5. Hé Noorse vrienden, jullie (en zeker Janneke) zijn al weer een heel jaar actief en woonachtig in Noorwegen. En nog even positief. Onze complimenten! Lekker doorgaan zo.
  Ad en Helène