De toekomst lacht ons toe… / The future looks bright

(English summary as always below)

Nu Arie lekker van zijn onbetaalde vakantie geniet, heeft Janneke inmiddels vernomen dat ze ook volgend jaar weer kan werken op de school in Rauland, alsmede op de dan opgeleverde spiksplinternieuwe school in ├ůmot. Naast Duits en Engels gaat Janneke ook het ICT onderdeel oppakken voor de teams; o.a. door cursussen te geven over het gebruik van digitale schoolborden (hebben ze hier nog niet, maar straks wel in de nieuwe school). Ook gaat Janneke de websites aanpakken van de scholen. Al met al een leuke klus :-)! En… goed nieuws voor de toekomst, nietwaar?!

De nieuwe auto van Janneke zal wat later komen. Als we deze per 1 juli laten afleveren kost het je een half jaar minder belasting! Kijk, dat wordt zaken doen voor ons Hollanders. Aangezien we toch even naar Nederland en Vlaanderen gaan in die periode kunnen we best even geduld uitoefenen en de auto wat later laten afleveren.

Onze buurtjes Fred en Ingerid hebben heel wat bomen laten snoeien naast en achter ons huis. Ook zal het erf weer vlak gemaakt gaan worden. Al met al een hele klus, waarbij graafmachines binnenkort hard aan het werk zullen gaan. Een paar foto’s:

bomen kwiebus bomen2 bomen3 Resize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wordt echt een beetje lente in Rauland, ook al sneeuwt het weer zachtjes op het moment van schrijven. Bijna alle sneeuw is weg. De meren zijn nog wel bevroren en nog steeds voorzien van een witte sneeuwlaag. Maar een van deze dagen moeten die meren toch ook wel het ijs laten zakken hopen we. ’s Nachts vriest het nog altijd een paar graden. Voor de zekerheid hebben we onze nieuwe BBQ maar van een hoes voorzien :-).

IMG_1288We genieten ondertussen van de vele vogels die terug keren. We hebben beneden ons op het meer al acht kraanvogels gesignaleerd(!) en eindelijk op ons erf ook mussen (ja ja, die hebben we gemist hier) en diverse prachtige vinkensoorten ­čÖé

Ook de specht zat voor ons raam van de pinda’s te snoepen, net als de eekhoorn.

Arie heeft een kennismakingsgesprek gehad met de huisarts. Grappig (hoewel…): na het gesprek moet je meteen je pinpas trekken om de eigen bijdrage van 188 kronen┬á (ÔéČ 22,50) te betalen.

Photo1Vorige week reden we terug van Notodden naar Rauland. Alhoewel we prima de weg weten, gebruikten we daarbij voor het eerst de ingebouwde navigatie van onze Toyota Urban Cruiser. Nou, dat hebben we geweten! In plaats van de snelste route leidde deze ons langs prachtige idyllische (om)wegen en kwamen we oog in oog met een van de hoogste bergtoppen van Noorwegen, de Gaustatoppen. Vanaf deze berg kun je bij goed weer de zuid en west kust van Noorwegen zien.  Al met al de moeite waard dus. Maar het scheelde wel een uur met de TomTom-versie :-).

English summary…

While Arie is enjoying his (unpaid) vacation, Janneke has heard she can stay next year on the Rauland and ├ůmot schools. Great news! She can also start working on some IT issues in the schools as for a start… introducing digital blackboards and new websites.

A lot of trees are cut on the property and the land has te be flattened out some more. Big machines will soon level the ground here. You see some pictures above of the cut down trees.

cranesWe see a lot of birds nowadays around the house now Spring is finally coming to Rauland (although it is snowing the moment we are writing this blog episode). The first crane birds have arrived last week on the still frozen lake below our house. The picture is the left is NOT taken by us helas…

We also showed a picture above of the Gaustatoppen, a well known mountain nearby Rjukan in Norway which we passed on our way home last week. From the top you should be able to see both the south and the west coast of Norway!

So, ja, we doing great here in Norway! See you next time!